Kolizja, szkoda jak szybko i bezboleśnie dalej ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_suchy
    Drive
    • 2009
    • 89
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

michal_suchy napisał/a:
    Oddając auto na bezgotówkową naprawę do ASO podpisujesz cyrograf że w razie problemów z wypłatą odszkodowania ty pokryjesz różnicę z własnej kieszeni.

sytuacje bardzo rzadkie , dotyczące zazwyczaj starszych aut . a już prawie na pewno się nie zdarzają się w aso.

aBencjusz napisał/a:
    Zapewne tak jak napisał michal_suchy chcą mieć pewność, że ubezpieczycielwszystko klepnie. Ogólnie prze**bane jak w ruskim czołgu a to dopiero przygrywka

co przejebane , jaka przygrywka..???.. nie panikuj , oddaj auto do aso i masz wszystko w nosie.
    Niestety nie masz racji kolego Leszek

Zamieszczone przez Agamek12
    Leszek, mój wujek jakieś 2 lata temu oddawał leasingowanego dość nowego ciężarowego Mercedesa (4-osiową wywrotkę) do ASO Mercedesa na naprawę bezgotówkową powypadkową i musiał taki glejt podpisać. Finalnie faktycznie było tak, że ubezpieczyciel sprawcy nie chciał pokryć całego kosztu naprawy i ASO ciągało wuja o zapłatę różnicy ("marne" ~100kzł ) - dopiero po kilku miesiącach i włączeniu się prawnika ubezpieczyciel zapłacił cały koszt naprawy...
    Potwierdzam , własnie o takiej sytuacji pisałem i to niestety nie jest rzadkością.

Komentarz

• aBencjusz
      Ambiente
      • 2013
      • 103

Dostałem pełnomocnictwo od ASO do podpisania przed naprawą i rzeczywiście jest tam zapis:

Oświadczam, że w przypadku gdy ubezpieczyciel nie przekaże [nazwa serwisu] odszkodowania za naprawę zgodnej należnością na fakturze VATlub gdy odmówi przyjęcia odpowiedzialności za szkodę, zobowiązuję się do pokrycia kosztów naprawy pojazdu wynikających z wystawionej przez [nazwa serwisu] faktury VAT – w terminie 7–iu dni od daty powiadomienia o powyższych przypadku bądź najdalej w dniu odbioru samochodu po naprawie, na konto:
      Trochę to dla mnie dziwne z jednej strony gościu mi mówi, że nie zaczną naprawy bez akceptacji ich kosztorysu przez ubezpieczyciela z drugiej coś takiego :/ ? Agamek12 wiesz może jak Twój Wujek się z tego wywinął ?

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

aBencjusz, tak jak napisałem: wynajął jakiegoś prawnika... Woził się z tym tematem dobre pół roku...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Zamieszczone przez aBencjusz
          Dostałem pełnomocnictwo od ASO do podpisania przed naprawą i rzeczywiście jest tam zapis:

Cytat:
          Oświadczam, że w przypadku gdy ubezpieczyciel nie przekaże [nazwa serwisu] odszkodowania za naprawę zgodnej należnością na fakturze VATlub gdy odmówi przyjęcia odpowiedzialności za szkodę, zobowiązuję się do pokrycia kosztów naprawy pojazdu wynikających z wystawionej przez [nazwa serwisu] faktury VAT – w terminie 7–iu dni od daty powiadomienia o powyższych przypadku bądź najdalej w dniu odbioru samochodu po naprawie, na konto:

Trochę to dla mnie dziwne z jednej strony gościu mi mówi, że nie zaczną naprawy bez akceptacji ich kosztorysu przez ubezpieczyciela z drugiej coś takiego :/ ? Agamek12 wiesz może jak Twój Wujek się z tego wywinął ?
          jest to standardowy zapis , jak najbardziej .
          a innych spraw nie komentuję.
          dodam tylko że akurat znam dość dobrze kierownika blacharni aso i różne cuda ludzie usiłują podciągnąć pod naprawę powypadkową.
          a że w ubezpieczalniach gamonie nie pracują to i czasami się nie udaje i trzeba dopłacić.

aBencjusz, odstawiaj i nic się nie martw - gwarantuję Ci.
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9935
            • Ford

leszekmw, w przypadku mojego wuja problem był taki, że ubezpieczyciel podważał zasadność kosztów naprawy mechanicznej. Auto blacharsko było uszkodzone dość niewiele (no bo to wysoka ciężarówka uderzona osobówką) i za te elementy blacharskie ubezpieczyciel płacił bez szemrania.
            Ale ponieważ w auto wbiła się osobówka wyrywając obie przednie osie, "podnosząc" silnik, skrzynię biegów i niszcząc masę innych elementów, ubezpieczyciel zaczął się stawiać - i jeśli mnie pamięć nie myli to podważał właśnie możliwość wystąpienia takich uszkodzeń w wyniku wypadku. W sumie to dość normalne: kto chce komuś oddać grubo ponad 100kzł...?
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...